Digitale betalingen blijven groeien, vooral onder jongeren

Digitale betalingen winnen terrein in België, vooral onder jongeren. Dit blijkt uit de Digital Payments Barometer 2024, een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Febelfin, Bancontact Payconiq, Mastercard en Visa. De resultaten tonen dat de adoptie van mobiele betalingen blijft stijgen, waarbij bijna de helft van de Belgen (49%) al minstens één keer mobiel heeft betaald.

📱 Mobiele betalingen populair onder Gen Z

Mobiele betalingen worden vooral omarmd door jongeren tussen 16 en 24 jaar.
47% van deze groep maakt gebruik van QR-codes, terwijl 50% betalingen doet met wearables zoals smartwatches. Dit markeert een duidelijke verschuiving: voor jongeren hebben mobiele betalingen nu vaker de voorkeur dan contactloze kaartbetalingen.

🔐 Cryptocurrencies winnen aan populariteit

Hoewel 89% van de Belgen bekend is met cryptocurrencies, bezit slechts 20% deze digitale valuta. Onder jongeren is dit echter veel hoger: meer dan de helft van de 16- tot 24-jarigen bezit cryptocurrencies, vooral als investering. Dit toont de groeiende interesse in nieuwe betaalvormen onder jongere generaties.

💳 Contactloos betalen blijft de standaard

Contactloze kaartbetalingen zijn ondertussen goed ingeburgerd, met 82% van de Belgen die deze betaalmethode regelmatig gebruiken. Vooral de 45- tot 54-jarigen voelen zich comfortabel bij contactloze betalingen, met 84% van hen die deze vorm van betalen zonder problemen gebruiken.

💶 Digitale betalingen blijven domineren

Meer dan 80% van de Belgen geeft de voorkeur aan digitale betalingen boven contant geld, een trend die nog sterker is onder jongeren. Minder dan de helft van de 16- tot 24-jarigen maakt nog gebruik van cash, wat de verschuiving naar digitaal betalen in deze generatie onderstreept.

🛒 Debitkaarten domineren online aankopen

Online shoppen blijft populair in België, waarbij debitkaarten de voorkeur hebben voor betalingen. Toch kiezen jongere generaties vaker voor betaalapplicaties zoals Payconiq voor kleinere bedragen, wat wijst op een verdere verschuiving naar meer flexibele digitale betaalopties.

Bij Axepta BNP Paribas bieden wij op maat gemaakte oplossingen voor deze digitale transformatie. Van mobiele betalingen en contactloze betalingen tot online betaaloplossingen, wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst.